Wysokiej jakości mieszanki chlebów oraz bułek stworzyły bogaty asortyment, który zaspokoi najbardziej wyszukane gusta. Starannie dobrane kompozycje składników sprawiają, że produkty są zawsze na tym samym, wysokim poziomie. Znajdziecie tutaj bogaty wachlarz mieszanek pszennych, żytnich, mieszanych, razowych czy specjalistycznych jak mieszanki o obniżonej zawartości glutenu. Bogata oferta sprawia, że nasze mieszanki zadowolą nawet wysoce wymagających piekarzy oraz konsumentów.
Mieszanka gryczana - produkt przeznaczony do produkcji pieczywa o bardzo niskiej zawartości glutenu, podczas produkcji którego należy unikać kontaktu z innymi surowcami zawierającymi gluten.
Mieszanka jaglana - ze względu na swój bogaty skład to źródło błonnika pokarmowego. Połączenie charakterystycznego, wilgotnego miękiszu oraz przyjemnego chlebowego smaku i aromatu wyróżnia ją z grupy pieczywa bezglutenowego. To idealna alternatywa dla pieczywa tradycyjnego.
Mieszanka kukurydziana - produkt przeznaczony do produkcji pieczywa o bardzo niskiej zawartości glutenu, podczas produkcji którego należy unikać kontaktu z innymi surowcami zawierającymi gluten. Pachnące, żółciutkie pieczywo przygotowane ze specjalnie wyselekcjonowanej mąki kukurydzianej bogatej w witaminę C, kwas foliowy i niacynę.
Pieczywo mieszane to pieczywo pszenno-żytnie lub żytnio-pszenne jak również z dodatkami innej mąki np.: kukurydzianej, gryczanej, orkiszowej itp. Może również zawierać bogate w minerały, witaminy, błonnik oraz przeróżne ziarna.
To pieczywo wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej. Popularna biała mąka pszenna służy do wypieku np. klasycznych bułek śniadaniowych, takich jak kajzerki. Pieczywo takie jest miękkie i smaczne, ale zawiera mniej błonnika i syci na krócej. Z pszenicy może również powstać chleb razowy – wówczas ma on większą wartość odżywczą od białego pieczywa. Nie będzie jednak tak miękki i puszysty.
Mix został stworzony przede wszystkim z myślą o tych, którzy w łatwy i prosty sposób chcą powiększyć swoją ofertę handlową. Gotowe wypieki z naszych mieszanek zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia. Odpowiednio przygotowane mieszanki pozwalają na uzyskanie różnorodności produktów.
Chleb żytni jest bogatszy w błonnik od chleba pszennego, z reguły ma też niższy indeks glikemiczny. Ogólnie zatem pieczywo żytnie często jest bardziej wartościowe od pszennego, chociaż warto mieć tu na względzie również sposób jego wypiekania i rodzaj mąki.