Pieczywo mieszane to pieczywo pszenno-żytnie lub żytnio-pszenne jak również z dodatkami innej mąki np.: kukurydzianej, gryczanej, orkiszowej itp. Może również zawierać bogate w minerały, witaminy, błonnik oraz przeróżne ziarna.
Chleb wypieczony z mieszanki jest odpowiedni dla osób stosujących diety niskowęglowodanowe, np. dietę ketogeniczną.
Od jasnego pieczywa różni się obniżoną zawartością węglowodanów. Składniki użyte w tym pieczywie, takie
jak: mąka kokosowa, mąka słonecznikowa, siemię lniane złote i nasiona słonecznika, tworzą razem
idealne połączenie.
Chleb ten jest również źródłem białka. Posiada wysoką zawartość błonnika pokarmowego, a jednocześnie
niską zawartość cukrów. Te cechy sprawiają, że jest to korzystny wybór dla osób, które chcą ograniczyć spożycie
węglowodanów jednocześnie nie rezygnując z jedzenia pieczywa.
Index 10861