To pieczywo wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej. Popularna biała mąka pszenna służy do wypieku np. klasycznych bułek śniadaniowych, takich jak kajzerki. Pieczywo takie jest miękkie i smaczne, ale zawiera mniej błonnika i syci na krócej. Z pszenicy może również powstać chleb razowy – wówczas ma on większą wartość odżywczą od białego pieczywa. Nie będzie jednak tak miękki i puszysty.
Mieszanka piekarska na bazie mąki pszennej z serwatką, wzbogacona w wapń.
25% mieszanka mączna przeznaczona do wypieku tradycyjnego pieczywa mieszanego spożywanego w codziennej diecie - do wypieku chleba oraz bułek o charakterystycznej chrupiącej skórce. Zawartość serwatki w proszku (z mleka) - 9,6%. Popularny i tradycyjny chleb o chrupiącej, wybarwionej skórce i pachnącym, delikatnym miękiszu.
Index 11860