To pieczywo wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej. Popularna biała mąka pszenna służy do wypieku np. klasycznych bułek śniadaniowych, takich jak kajzerki. Pieczywo takie jest miękkie i smaczne, ale zawiera mniej błonnika i syci na krócej. Z pszenicy może również powstać chleb razowy – wówczas ma on większą wartość odżywczą od białego pieczywa. Nie będzie jednak tak miękki i puszysty.
25% mieszanka mączna zawierająca w swoim składzie czerwoną i zieloną paprykę oraz cebulę podnoszącą walory smakowe i odżywcze wypiekanego pieczywa. Doskonale nadaje się do wypieku drobnego pieczywa jak bułki, precle, paluszki i spody do pizzy. Obecność papryki zapobiega powstawaniu złogów wapnia w naczyniach krwionośnych, wzmaga apetyt. Cebula jest źródłem cennych pierwiastków jak potas, fosfor, żelazo czy fluor, ponadto powoduje pobudzenie działalności wątroby i trzustki.
Index 10590