Strona wykorzystuje pliki ciasteczek. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności oraz w obowiązku informacyjnym.

pl / en

Pieczywo żytnie, razowe

Chleb żytni jest bogatszy w błonnik od chleba pszennego, z reguły ma też niższy indeks glikemiczny. Ogólnie zatem pieczywo żytnie często jest bardziej wartościowe od pszennego, chociaż warto mieć tu na względzie również sposób jego wypiekania i rodzaj mąki.

CHLEB BRACKI


25

60

5

6

Mieszanka piekarska na bazie mąki żytniej razowej z naturalnym kwasem żytnim.

60% mieszanka mączna zawierająca w swoim składzie, aż 86% mąki razowej (typ 2000). Pozwoli na wypieczenie pieczywa na naturalnym kwasie żytnim i pszennym. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika i soli mineralnych. Mieszanka nadaje się do wypiekania z różnorodnymi dodatkami, także z płynnym miodem i suszonymi śliwkami.

Index 12500

Fundusze EuropejskieRzeczpospolita PolskaUnia Europejska Europejskie Fundusze Strukturalne i Inwestycyjne